Website laden
Logo

Online cursus over groene schoolpleinen

Ben je net bezig of net klaar met de ontwikkeling van een nieuwe visie op didactiek en past het schoolplein daar niet meer bij?
Heb je gelezen over de onderzoeken dat een groen schoolplein zo goed is voor kinderen en kijken jullie nog steeds naar een stoeptegelwoestijn? Is er altijd ruzie op het plein doordat er zo weinig te doen is?

Kinderen worden gelukkiger én gezonder van een groener schoolplein. Doordat ze in de pauzes lekker hebben kunnen uitrazen en tot rust kunnen komen in de natuur zijn ze daarna in de klassen veel rustiger en geconcentreerder. Ook zijn er minder ruzies doordat er veel verschillende plekken zijn met meer speelmogelijkheden. Ze kunnen in plaats van alleen maar voetballen en fietsen ook hutten bouwen, beestjes zoeken, heksensoepjes maken en klimmen in bomen. Daar wordt iedereen blij van!

Maar hoe doe je dat dan? Bij de realisatie én het beheer van een groen schoolplein komt veel kijken. Hoe ga je om met klagende ouders of buren? Hoe krijg je het team enthousiast en hoe kom je in hemelsnaam aan zoveel geld?

Suzanne van Ginneken is ontwerper van Speelnatuur en heeft jarenlange ervaring in de ontwikkeling van groene schoolpleinen. Haar missie is om van élk schoolplein een groen schoolplein te maken en om haar brede kennis en ervaring op grotere schaal te kunnen delen, heeft ze een zesdelige online cursus ontwikkeld op basis waarvan scholen, gemeentes, ontwerpers of betrokken ouders, laagdrempelig zélf aan de slag kunnen.
Meedoen? Schrijf je hieronder in, of hier voor de gratis introductie op 16 januari of 13 februari.

WAT LEER JE IN DEZE CURSUS?
Deze online cursus neemt je mee door het hele proces. Van het samenstellen van een werkgroep en het ontwikkelen van een visie, tot en met financiering, ontwerp, aanleg en beheer van een veilig, effectief en duurzaam groen schoolplein. Suzanne vertelt openhartig over succesverhalen, maar ook over gemaakte fouten en hoe het wél werkt. Er worden veel concrete voorbeelden gegeven van succesvolle speelomgevingen en elementen en je hebt de gelegenheid al je vragen in de chat te stellen. De serie bestaat uit 6 lessen, die samen een complete en solide basis bieden om met een groen plein aan de gang te gaan.

VOOR WIE IS DE CURSUS BEDOELD?
Leerkrachten, directie, ambtenaren, beleidsmakers, ouders, ontwerpers en iedereen die meer wil weten over natuurlijk spelen. Voor campings is deel 4 interessant, omdat dat over materialen en veiligheid gaat.

KOSTEN
De webinars kosten €49/stuk incl. btw. En voor €225 (€45/stuk) kun je de hele serie volgen. Via onderstaand formulier kun je je aanmelden en direct online afrekenen. Mocht online betaling niet mogelijk zijn, dan kan het ook op factuurbasis. Neem in dat geval even contact op via info@speelnatuur.nl of 06-50637888. Wil je eerst even kijken of het iets voor je is? Deel 1 de introductie is gratis.

HOE WERKT HET PRECIES?
Het is een online cursus (webinar) dus je kunt gewoon deelnemen van achter je eigen laptop of tablet, waar en wanneer het je uitkomt. De eerste is live, maar als je niet kan is dat geen probleem, dan kijk je later de replay die je krijgt toegestuurt. De andere afleveringen zijn altijd online, na betaling kan je kijken wanneer het jou uitkomt. Vragen die je stelt krijg je later via mail beantwoord. En je kan natuurlijk na afloop ook altijd even bellen met je vragen, dat vind Suzanne heel gezellig. Via het formulier kun je je voor de cursusreeks aanmelden en direct online afrekenen. Na betaling kan je direct kijken. Het heeft de beste kwaliteit als je in Chrome kijkt.

De cursus bestaat uit de volgende lessen, elke les duurt 45-60 minuten:

Deel 1: Opzet en organisatie groen schoolplein GRATIS, hier inschrijven
data: woensdag 16 januari en 13 februari om 15:00
– Opzet werkgroep, wie, waarom en hoe?
– Beren op de weg: hoe overwin je bezwaren
– Visievorming, aansluiten bij pedagogiek van school

Deel 2: Inspraak, hoe doe je dat?
– Methodes kinderinspraak
– Aanpak inspraak volwassenen
– met gastspreker: Monique Rijksen, architect

Deel 3: Hoe kom je aan geld
– Acties binnen school organiseren
– Fondsen en subsidies
– met een praktijkvoorbeeld van Montessorischool Floriande als gastspreker

Deel 4: Materialen en veiligheid
– Hoe kom je aan materialen zoals bomen?
– Hoe weet je of het veilig is?
– Hoe werken de regels omtrent veiligheid?

Deel 5: Inrichting en onderhoud 
– Waar moet je op letten bij het ontwerp?
– Hoe kan je het beheer het beste aanpakken?
– met een praktijkvoorbeeld van School Oost als gastspreker

WAT ZEIDEN DEELNEMERS?
Leerkracht basisschool Katwijk: Ik vond het super leuk. Het verhaal was duidelijk en praktisch. Ik kon een nog beter beeld vormen, van wat er allemaal bij komt kijken en waar je op moet letten. Ook mijn collega’s zijn nog enthousiaster geworden👍👍👍

Gemeente Gooische meren: Elke webinar had een eigen thema en was daardoor uniek. Het was heel veelzijdig. Ik vond het ontzettend leuk en heb er veel van opgestoken. Suzanne, Dank je wel voor deze leuke webinars!

Hieronder kun je je inschrijven voor de webinar die je interessant vindt:

  • Prijs: 0,00 €