Website laden
Logo

Thematische natuurspeeltuin, Zaandam

Voor het ontwerp van deze speeltuin is een thema verhaal geschreven wat fantasie, natuur en spelen combineert met de geschiedenis van de omgeving. Het verhaal gaat over Jan de wachter die het schiereiland moest bewaken tegen de vijand. Hij had schapen nodig, een schuilplek en geheime tunnels. Dat alles is nog terug te zien op de locatie, inclusief een beeld van Jan, want zijn geest is achter gebleven op het eiland en versmolten met een boom.

Kinderinspraak

Kinderinspraak

Kinderen van de nabijgelegen scholen hebben meegedacht over de inrichting van de natuurspeeltuin. Het verhaal van Jan de wachter gaf ze hierbij veel inspiratie.

Klimpaal Jan de wachter

Klimpaal Jan de wachter

Jan de wachter staat trouw bij de ingang van de speeltuin, waar ook zijn verhaal te lezen is. Deze natuurspeeltuin ligt naast een van de oudste molens van Zaandam.

Wilgenmuur

Wilgenmuur

De kinderen kunnen zich net als Jan de wachter verstoppen achter de wilgenmuur met kijkgaten. Dit is een gemaakt naar een ontwerp van de kinderen.

Speelwater

Speelwater

Dit ondiepe speelwater wordt ook gebruikt voor het natuuronderwijs. Genoeg waterdieren te vinden!

Speelschapen

Speelschapen

Deze schapen houden Jan de wachter gezelschap, net zoals ze vroeger in deze streek altijd de schapen lieten grazen op de dijken.